Vijesti

Bachelet: U zračnim udarima u proteklih deset dana u Siriji ubijena 103 civila

epa06544162 Injured children are treated at a hospital in rebel-held Douma, Eastern Ghouta, Syria, 19 February 2018. At least 85 people were killed in heavy bombing by forces allegedly loyal to the Syrian government. EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
535views

U zračnim udarima sirijskih vladinih snaga i njihovih saveznika po školama, bolnicama, pijacama i pekarama u proteklih deset dana ubijena su najmanje 103 civila, među kojima je 26-ero djece, navodi u saopćenju objavljenom u petak čelnica UN- a za ljudska prava Michelle Bachelet.

To su sve civilni objekti. Izgleda krajnje malo vjerovatno, uzimajući u obzir model tih napada, da su oni pogođeni slučajno – tvrdi Bachelet, dodajući da je rastući broj žrtava naišao na “očiglednu međunarodnu ravnodušnost”. Vlada je pokrenula ofanzivu na pobunjeničku enklavu u sjeverozapadnoj Siriji, posljednju regiju s aktivnim protivljenjem predsjedniku Basharu al-Assadu, krajem aprila, navodeći da je to reakcija na kršenje primirja.

Idlib i okolna regija na sjeverozapadu zemlje uključeni su u sporazum o deeskalaciji” postignut prošle godine između Assadove vodeće saveznice Rusije i Turske, koja podržava neke pobunjeničke grupe, na reduciranju borbenih operacija i bombardovanja.

Tokom protekla tri mjeseca, u ofanzivi su raseljene stotine hiljada ljudi iz svojih domova u privremeni smještaj kako bi pronašli utočište u blizini granice s Turskom, i ubijene su stotine civila, sudeći po ratnim nadzornim grupama.

I sirijske vladine snage i njihovi ruski saveznici, čija je zračna sila od ključnog značaja za vojne uspjehe Damaska u posljednjim godinama, negiraju da napadaju civile ili civilnu infrastrukturu, prenosi Reuters.

(FENA)