Vijesti

Aylan, Omran i milioni drugih: Imaju li djeca Sirije izbora?

344views

Prizor ranjenog dječaka Omrana koji je jučer bio jedna od glavnih tema u svjetskim medijima, pokrenuo je lavinu reakcija na svim društvenim mrežama.

Naime, nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi dječak Omran kako nakon spašavanja iz ruševina zbunjeno i nepomično sjedi u vozilu Hitne pomoći, reakcije su stizale sa svih strana.
Mnoge je ovaj slučaj podsjetio na dječaka Aylana koji je postao sinonim za stradanje nevine djece u ratom ugroženim područjima, nakon što se utopio u Egejskom moru.

Tada je brod sa 14 sirijskih izbjeglica u septembru 2015. godine potonuo u Egejskom moru pri pokušaju da dođe do grčkih otoka. Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i dvogodišnji Aylan, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu, a stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svih svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu nade ka Evropi.

Ilustracija koja najbolje opisuje stradanje ovih dječaka je ona Khalida Ablaiha, naslovljena rečenicom “Izbori za sirijsku djecu”.

(N1)