Vijestiiiiii

Austrija: Muslimani iz BiH grade džamiju

383views

altBosanski muslimani namjeravaju da izgrade džamiju u Gracu, što bi bila prva džamija na teritoriji austrijske pokrajine Štajerska.

Arhitektonska kancelarija “GSP” pobijedila je na konkursu za izgradnju džamije, u kojoj će biti i kulturni centar.

Projekat, za koji je predviđeno osam miliona eura je veliko, spolja otvoreno izdanje sa minaretom bez praktične funkcije.

Zajednica bosanskih muslimana u Gracu, koja, prema sopstvenim navodima okuplja oko 8.000 porodica, kupila je prošle godine plac u Gracu veličine oko 8.000 kvadrata.

Taj plac se nalazi u blizini groblja u Gracu i nadomak dosadašnjeg kulturnog centra bosanskih muslimana.

Na tom placu, kako je objasnio portparol zajednice Mahdi Mekić, naredne godine treba da počne izgradnja “Islamskog kulturnog centra”.

Projekat sadrži džamiju, dvoranu, obdanište i školu sa četiri prostorije, administrativne kancelarije, stambeni prostor, restoran i poslovni prostor za izdavanje, objasnio je Mekić.

Planirano je da se prvo počne sa izgradnjom džamije, a zatim ostatka projekta, za koji se još ne zna kada bi trebalo da bude završen.

Prema njegovim riječima, minaret visine 22 metara služiće kao znak prepoznavanja i hodža neće sa njega učiti.Zajednica bosanskih muslimana namjerava da izgradnju finansira iz sopstvenih sredstava, dodao je Mekić, ukazujući da je do sada prikupljeno 700.000 eura.

(24sata.info)