Vijesti

Australija: Otvara se istraga o vojnicima optuženima za ratne zločine u Afganistanu

212views

Australija će procesuirati svoje vojnike zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u Afganistanu, objavio je u četvrtak australijski premijer Scott Morrison, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Treba istražiti značajan broj incidenata i problema, a istraga bi sama po sebi mogla biti složena. Ured specijalnog istražitelja pozabaviće se kaznenim djelima iznesenim u izvještaju glavnog inspektora i istražiti te navode, prikupiti dokaze i, ako bude potrebno, uputiti ih direktoru javnog tužilaštva na razmatranje“, rekao je premijer Morrison, prenosi ABC News.

Navodna uloga australijskih vojnika u ratnim zločinima nad Afganistanaca otkrivena je kada je australijski javni servis ABC 2017. godine emitovao seriju nazvanu “Afganistanski dosjei“.

U “Afganistanskom dosjeu“ optužuju se australijske trupe za ubistva civila u Afganistanu, a šokantna otkrića dovela su do policijskog upada u sjedište ABC-a u Sydneyu prošle godine.

Priče istraživačkih novinara ABC-a Dana Oakesa i Sama Clarka otkrile su navode o nezakonitim ubistvima i nedoličnom ponašanju australijskih specijalnih snaga, a temeljile su se na stotinama stranica “procurjelih“ tajnih odbrambenih dokumenata.

Australija je prisutna u Afganistanu od 2001. godine i nastavlja pružati vojnu podršku u mentorstvu, operativnoj i aktivnostima rekonstrukcije u ratom zahvaćenoj zemlji.

Završni izvještaj generalnog inspektora australijskih odbrambenih snaga, koje preispituje ponašanje australijskih snaga između 2005. i 2016. godine, nedavno je predan Vladi.

Osim što će slučaj predati javnom tužilaštvu, Vlada Australije će formirati i i nadzorni odbor kako bi se osiguralo provođenje svih preporuka iz izvještaja.

(AA)