Vijestiiiiii

Australija: Aboridžini postaju muslimani

571views

Islam se brzo širi među australijskim Aboridžinima. Jedan od glavnih razloga što Aboridžini sve više prihvataju islam jeste i njihovo uvjerenje da im islam pomaže da očuvaju svoje tradicionalne vrijednosti i zbog toga što su u islamu ljudi svi jednaki bez obzira na porijeklo i boju kože.

„U islamu muškarac ima jasnu ulogu kao i žena, kao i u aboridžinskoj tradiciji. U Kur’anu se navodi da čovjek ne treba trošiti ono što mu ne treba. Voda i drvo su veoma dragocjeni i trebaš ih koristi samo onoliko koliko ti treba. Iste ovakve vrijednosti nalazimo i kod nas Aboridžina“, kažu Aboridžinke Alinta i Nazra. „ Islam ne kaže ti si musliman i to je to. Islam poštuje to što smo mi pripadnici različitih plemena i nacija.

Zagovaranje jednakosti među ljudima, bez obzira na boju kože, otvorilo je put ka islamu za mnoge Aboridžine. Također, prihvatajanjem islama čovjek se mora odreći konzumiranja alkohola, droga, kockanja i drugih društvenih zala. Sve to je navelo mnoge Aboridžine da prihvate islam“ , kaže Shahzad.

Prvi muslimani u Australiji bili su Afganistanci, goniči deva koji su ovaj dio naše planete naselili oko 1860.godine.

(SAFF)