Stanje u Siriji

Assadovi vojnici truju vodu!

257pregledi

Vojska predsjednik Bashara al-Assada ne dozvoljava uvoz humanitarne pomoći koja se sastoji od osnovnih životnih namirnica i medicinskih sredstava u regiju Istočne Gute i Dume u Damasku, a koja je pod kontrolom sirijskih pobunjenika, javlja Anadolija.

Vojska, također, onemogućava civilima unos šećera, ulja, vode…

Sirijka Zeynep Umm Mahmud koja je željela do posjeti kćerku u Istočnoj Guti kazala je za Anadolu Agency (AA) da već skoro 10 mjeseci ne radi ni jedan pekara u Istočnoj Guti.

“Assadova vojska čak ne dozvoljava da se unesu pšenica i hljeb. Uzimaju nam i čaj na kontrolnim punktovima”, kazala je ona.

Naglasila je da su žitelji Istočne Gute skoro ostali bez dotoka vode jer su Assadovi vojnici nedavno ubacili otrov u glavne bazene odakle se snadbjevao veći dio tog djela Damaska.

Ispričala je za AA da stanovnici Istočne Gute, kada dođu do pšenice i ječma, na stari tradicionalni način prave hljeb kako bi preživjeli, dodajući da većina tamošnjih stanovnika dnevno jede samo jedan obrok.

Također, većina ljudi u Istočnoj Guti strahuje zbog dolaska treće ratne zime jer nemaju dovoljno hrane ni sada dok u tom djelu grada ne postoji dovoljno ljekara kako bi se mogli liječiti.

S druge strane, skoro svaki dan Assadova vojska žestoko bombardira taj dio grada u kojem se nalaze pobunjeničke jedinice koje pokušavaju odbraniti civile.

(AA)

X