Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Assadovi avioni razaraju Siriju

322views

Sukobi između sirijskih snaga sigurnosti i pobunjeničke Slobodne vojske Sirije u Halepu se nastavljaju. Sirijska vojska odana predsjedniku Basharu al-Assadu jutros je izvela žestoke artiljerijske napade na provincijsko naselje Anadan u Halepu. Na ovo naselje je bačeno više stotina granata i avionksih bombi.

Naselje je pretvoreno u ruševine, a neki stambeni i poslovni objekti sravnjeni su sa zemljom.

Regija Anadana brojala je više od 20 hiljada stanovnika prije početka sukoba, ali su trenutno uglavnom svi izbjegli u susjedne gradove ili Tursku, a ovu regiju kontrolišu pobunjenici.

S druge strane, sve više visokih dužnosnika sirijskog režima Bashara al-Assada napušta vlast i prelazi u redove pobunjenika. Jedan novinar, tri pukovnika i jedan inspektor sinoć su prešli u pobunjeničke redove.

Novinar sirijske televizije i lista Tisrin Salih Omer je na društvenoj mreži objavio da je prešao u pobunjeničke redove koji se bore protiv krvoprolića i nasilja u zemlji.

Premijer Sirije Riad Hijab, zajedno sa glasnogovornikom sirijske vlade Muhammedom Itrijem, ranije je napustio vlast i prešao na stranu pobunjenika. Oni se trenutno nalaze u Jordanu.

(Anadolija)