Stanje u Siriji

Assadove snage ubile 80 svojih građana

357views

U operacijama koje su u različitim gradovima sprovele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, smrtno je stradalo 80 osoba, javlja novinar agencije Anadolija. Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji sa sjedištem u Londonu (SNHR) saopćila je da su u operacijama koje su sprovele Assadove snage u Damasku i okolini stradale 24 osobe, u Halepu 16, Hami 13, zatim u  Deyru’z Zori 10, Idlibu sedam, Haseki, Deri I Kuneytri po tri osobe i u Rakki jedna osoba.

U međuvremenu, Sirijsko revolucionarno vijeće (SRGC) je saopćilo da ratni avioni režimskih snaga bombarduju naseljena područja u blizini vojnog aerodrome Kuveyris u Halepu.

U njihovom saopćenju također stoji da je na području Seyh Maksuda, Salahaddina, Seyfuddevlea i Tel Rifata došlo do sukoba između režimskih snaga i opozicije.

Do sukoba između Assadovih vojnika i opozicije došlo je i u Idlibu, Hami, Deyru’z Zori, Deri i Homsu koji su napadnuti teškim naoružanjem, saopćeno je iz SRGC-a.

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je da je u ovim operacijama neutralizovan veliki broj oružanih grupa, kao i da je uništena velika količina naoružanja.

(AA)