Vijesti

Assadove snage prekršile primirje u Idlibu

636views

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prekršile su primirje na području zone deeskalacije Idlib, prenosi Anadolu Agency (AA).

U petak su proglasili jednostrano primirje koje je prekršeno kopnenim napadima. Assadove snage napale su mjesta na jugu Idliba.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u petak kako je sirijski režim proglasio primirje na području zone deeskalacije Idlib.

Kako su tada naveli, vojne jedinice sirijskog režima proglasile su jednostrano primirje u sirijskoj regiji Idlib.

“Da bi se situacija stabilizovala, Centar za pomirenje ruskih strana dogovorio je da će sirijska vojska jednostrano proglasiti primirje u zoni smanjenja tenzije u Idlibu, koje stupa na snagu od 31. augusta u 6 sati”, saopćeno je iz ruskog Ministarstva.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od postizanja sporazuma do sada je u Idlibu raseljeno blizu milion ljudi, a u napadima Assadovih i ruskih snaga ubijena su najmanje 1.282 civila. Među stradalim je bilo i 219 žena i 341 dijete.

(AA)