Stanje u Siriji

Assadove snage bi ponovo mogle upotrijebiti hemijsko oružje

420views

Zajednica sirijskih demokrata upozorava da bi sirijski režim mogao upotrijebiti hemijski i biološko oružje na priobalnim područjima, javlja Anadolu Agency (AA). Zajednica okupljena pod okriljem “prodemokratske grupe” navodi da su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada upotrijebile hemijsko oružje na području Hareste i Kafr Zeyte u okolini sirijske prijestolnice Damaska, jer ih UN nije uspio staviti pod kontrolu.

Oni u saopćenju tvrde da režimske snage namjeravaju upotrijebiti hemijsko oružje koje skrivaju u tajnim vojnim skladištima diljem zemlje.

Spomenuta zajednica upozorava da bi moglo doći do genocida velikih razmjera, ukoliko dođe do upotrebe hemijskog oružja na područjima gdje se nalazi na stotine hiljada ljudi, koji su napustili svoje domove zbog sukoba u različitim dijelovima Sirije.

Oni navode da upotreba hemijskog oružja na području Hareste i Kafr Zeyta još jednom dokazuje da se želi uništiti sirijski narod.

Sirijska lokalna komisija za koordinaciju tvrdi da su Assadove snage u petak upotrijebile “otrovni gas” na području Hareste i Kafr Zeyte u Hami.

Nacionalna koalicija sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) je juče zatražila od Ujedinjenih nacija (UN) da hitno istraže napad režimskih snaga “otrovnim gasom” koji je za cilj imao civilno stanovništvo.

(AA)