Vijesti

Assadove režimske snage u novembru ubile najmanje 100 civila u Idlibu

epa06544162 Injured children are treated at a hospital in rebel-held Douma, Eastern Ghouta, Syria, 19 February 2018. At least 85 people were killed in heavy bombing by forces allegedly loyal to the Syrian government. EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
410views

Najmanje 100 civila je ubijeno u zračnim napadima koje su u deeskalacijskoj zoni Idlib od početka mjeseca izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njima savezničke ruske snage, javlja Anadolu Agency (AA).

Koordinatori za humanitarne intervencije u Siriji objavili su izvještaj u kojem se navodi i da je zbog napada u proteklih 25 dana u Idlibu raseljeno 50.000 ljudi iz 10.000 porodica.

Među stotinu ubijenih u napadima u deeskalacijskoj zoni Idlib je bilo i najmanje 37 djece.

Raseljeni iz Idliba su potražili utočište u kampovima na sjeveru Sirije koji se nalaze na području koje su turske snage prethodno oslobodile od terorista u operacijama “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije za civile. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

(Agencije)