Vijesti

Assadov režim za šest mjeseci izveo 1.583 napada barelnim bombama

A boy inspects a damaged site after airstrikes on the rebel held Tariq al-Bab neighbourhood of Aleppo, Syria September 23, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail - RTSP4CW
557views

Snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, uz podršku savezničkih ruskih snaga, su u prvoj polovini ove godine na sirijske regije pod kontrolom opozicije izveli napade u kojima su korištene 1.583 barelne bombe, a u 43 navrata su koristili kasetne bombe, javlja Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema izvještaju SNHR-a, Assadove snage su uz podršku terorističkih grupa koje podržava Iran, u napadima barelnim bombama ubili najmanje 43 civila, među kojima 14 žena i sedmoro djece. 

U napadima Assadovog režima i Rusije korištene su i kasetne bombe. Assadova vojska je izvela 41 takav napad, dok su Rusi kasetnim bombama napali Hamu i Idlib. U ovim napadima poginulo je najmanje 38 osoba, po osam žena i djece. 

Utvrđeno je također kako su snage Assadov režima u prvoj polovini ove godine izvele i jedan napad hemijskim oružjem na Tonu deeskalacije sukoba u Idlibu. 

(AA)