Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Assad ne uspijeva ojačati vojsku, mnogi vojnici dezertitali

395views

Sirija u sve većem broju poziva pripadnike rezervnog sastava u aktivnu vojnu službu što se tumači znakom dodatnih napora da se uguši 17-mjesečna pobuna protiv predsjednika Bašara al Asada.

Nekoliko dezertera kazalo je za Reuters da su u protekla dva mjeseca pozvane hiljade muškaraca kako bi ojačale vojsku koja obuhvaća 300 hiljada vojnika i mnogi se ne odazivaju na poziv.

“Imamo dva izbora: ostani i ubij pripadnika vlastitog naroda ili dezertiraj i bježi pred vojnim sudovima”, kazao je stručni pravni suradnik koji je mobliziran u Damasku. Kao i drugi nije želio da mu se otkrije identitet iz sigurnosnih razloga.

Jedan od vojnih časnika koje je kontaktirao Reuters smatra da se tek polovica pozvanih i odazvala pozivu, a dodaje i da su Asadove snage do sada pretrpjele teške gubitke u ljudstvu. “Manjka vojnika. Mnogo ih je ubijeno i imamo i dezertera”, kazao je u telefonskom razgovoru.

Sirijci su obvezni služiti dvogodišnji vojni rok nakon što napune 18 godina ili diplomiraju i nakon toga trajno ostaju u rezervnom vojnom sastavu. U sukobima u Siriji do sada je ubijeno više od 20 hiljada ljudi među kojima oko šest hiljada pripadnika sirijskih vojnih snaga i snaga sigurnosti.

(Hina)