Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Assad napovrijeđen nakon napada na njegov konvoj

395views

Sirijski predsjednik Bashar al Assad viđen je u džamiji na molitvi nakon što je njegov konvoj napadnut u Damasku.
Islam Alloush iz brigade Liwa al-Islam je za Reuters rekao da su pobunjenici ispalili rakete na Assadov konvoj, koji se kretao prema džamiji. Predsjednik je navodno prošao bez povreda, a viđen je u džamiji Anas bin Malek u regiji Malki, gdje se nalazi njegova rezidencija.

Sve ulice koje vode ka naselju al-Rawdha u Damasku, gdje se nalazi predsjednički ured, bile su zatvorene zbog sigurnosnih razloga prije napada.

Vođa pobunjenika Firas al-Bitar rekao je da je konvoj gađan iz 17 minobacača. Opozicija je na taj način pokušala iskoristiti saznanja o Assadovom kretanju. Njegov protivnik Wahid Sagar je izjavio da je predsjednik možda bio u drugom konvoju, koji ipak nije bio napadnut.

Sirijska vlada je u srijedu saopćila da je ubijeno više od 60 pobunjenika u zasjedi u blizini Damaska. Navodno se radi o članovima grupe al-Nusra Front, koji su planirali napad na vojni punkt.

Ove vijesti su stigle nakon što je Amnesty International objavio satelitske snimke Alepa, jednog od najvećih gradova u Siriji, Snimci su pokazali kako su u sukobima Assadovih snaga i pobunjenika uništena naseljena područja.

(Klix.ba)