Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Assad najavio sirijsko državljanstvo za 40.000 pripadnika Hezbollaha?

559views

Uprava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada najavila je odobrenje sirijskog državljanstva za 40.000 pripadnika Hezbollaha, koji se u ratu u Siriji bore na strani režima, javio je dopisnik agencije Anadolija. Prema informacijama iz izvora bliskih opoziciji, Assadova vlada donijela je odluku da 40.000 pripadnika Hezbollaha iz Libana i Iraka, koji se bore na strani sirijskog režima, dobije sirijsko državljanstvo. Izvori navode da režim ovim potezom želi izmijeniti demografsku strukturu u regijama gdje živi veliki broj Durzita.

U okviru odluke koja je donesena prošle sedmice, navodi se da će pripadnicima Hezbollaha koji se bore u južnom dijelu Sirije, Es-Suveydi, biti dodijeljena državljanstva.

Pripadnici libanskog Hezbollaha uključili su se u rat sirijske vlasti i pobunjenike prije dva mjeseca, nakon čega je vojska odana Assadu zauzela gradić Kusair, jedno od najvećih pobunjeničkih utočišta.

(AA)