Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Assad koristi bombe teške pola tone

322views

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji sa sjedištem u Londonu saopćilaje danas da je najmanje 176 osoba poginulou jučerašnjim napadima sirijske vojske pod kontrolom Bashara al-Assada na gradove u kojima su  smješteni pobunjenici protiv tamošnjeg režima.

U napadima su korištena sva raspoloživa artiljerija, avioni i vojni helikopteri.
Lokalni aktivisti londonske organizacije za ljuska prava u Siriji javljaju da je sirijska vojska u naselju Talbise u Homsu koristila i bombe teške čak pola tone.

Bombe, koje su bacane iz helikoptera i aviona, rušile su zgrade do temelja. Sirijska vojska i ranije je koristila ove bombe. One jačinom svoje detonacije izazivaju potrese, a iza njih ostaju krateri duboki i do šest metara.

U saopćenju londonske organizacije navodi se da su najžešći zračni napadi sirijske vojske izvedeni u Halepu, gdje je život izgubilo najmanje 58, a ranjeno je na desetine osoba. Pored Halepa, najviše je pogođen Damask, glavni grad Sirije, gdje je poginulo 48 osoba.  

Aktivista za ljudska prava iz Halepa Madžid Abdunnur u izjavi za agenciju Anadolija (AA) kazao je da je sirijska vojska granatirala i u potpunosti devastirala trospratnu stambenu zgradu u regiji Sahur u kojoj je poginulo 12 članova jedne porodice.

On je istakao da se sukobi između pobunjeničke Slobodne vojske Sirije i sirijskih snaga sigurnosti pod kontrolom al-Assada i dalje vode u mnogim mjestima oko Halepa. Brojni zvaničnici aktuelnog režima i dalje prelaze u redove pobunjeničkih snaga. Pobunjeničkim snagama u Halepu pristupio je jedan visoki policijski zvaničnik, kao i 30 policajaca sa kompletnom opremom u regiji Haseke.

(Anadolija)