Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Assad fokusiran na Alep, ustanici osvajaju istok

303views
Dok je sirijski predsjednik Bashar al-Assad koncentrirao svoje snage radi ponovnog zauzimanja poslovnog središta Alepa, pobunjenici su polako napredovali na istočnom plemenskom dijelu zemlje gdje se nalazi većina naftnog bogatstva Sirije.


S utvrđenih položaja u naftoj bogatoj pustinji blizu Iraka, vladine snage granatiraju Deir al-Zor, siromašni sunitski grad na obalama Eufrata koji teče tom golemom, suhom regijom uz iračku granicu.

No, većina Asadu odanih vojnika, većinom regrutiranih iz njegove manjinske sekte Alaviti, “zapela” je u bici za Halep, kao i u glavnom gradu Damasku. javila je Hina.

Diplomati i vojni stručnjaci kažu da se Asad suočava s mogućim gubitkom provincije Deir al-Zor i njezinih 200.000 barela nafte dnevno.

Stanovnici prenose da su pobunjenici u protekla tri mjeseca stekli kontrolu nad velikim dijelom te pokrajine, nakon što su se vladine snage povukle u sigurne utvrde u provincijskom glavnom gradu i njegovim predgrađima.

Ustanici tvrde da su ovladali polovinom glavnog grada te da je proizvodnja nafte gotovo prepolovljena od početka 17-mjesečne pobune, budući da je Sirija zbog sankcija Zapada ostala bez svojih glavnih kupaca u Evropi.

(FENA)