Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

Assad će se kandidovati za predsjednika “ako to narod želi”

356views

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u trenutku dok je još u toku građanski rat a njegov režim optužen da je ubijao civile hemijskim oružjem da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2014. godine ako to narod “želi”.
 
Sukob u Siriji je počeo prije dvije i po godine iz mirne pobune koja se izrodila u veliku pobunu protiv režima Bashara al-Assada i koju je on pokušao da uguši u krvi.

Njegova ostavka je kamen spoticanja u diplomatskim pogađanjima oko političkog rješenja sukoba u kojem je bilo 115.000 mrtvih i više od dva miliona izbjeglica.

Opozicija, koju podržavaju arapske i zapadne zemlje, smatra da svi mirovni pregovori moraju dovesti do Assadovog odlaska, dok režim i njegovi saveznici, posebno Rusija, odbijaju svaki preduvjet.

– Ako budem imao osjećaj da narod želi da ja budem predsjednik  u narednom periodu, kandidirat ću se – kazao je Assad u razgovoru za tv-kanal opozicije Halk-TV koji je u petak navečer prenijela državna agencija Sana.

(Fena)