Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Ashtonova najavila pomoć palestinskim izbjeglicama

487views

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton prilikom posjete Palestini izjavila je da će EU učiniti sve kako bi se cjelokupno stanje u Gazzi popravilo i granični prijelazi ostali otvoreni, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prilikom posjete Gazzi Asthon se sastala sa komesarom Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filippom Grandijem.

Nakon sastanka na konferenciji za novinare Asthonova je istakla da svojom posjetom želi podržati palestinske izbjeglice.

“Danas sam ovdje kako bi podržala palestinske izbjeglice i agenciju UNRWA. Mi želimo da granični prijelazi za Gazzu ostanu otvoreni i da se popravi ekonomska situacija u Gazzi”, kazala je Asthon.

Naglasila je da EU čini sve napore kako bi se pronašlo rješenje za embargo u pojasu Gazze.

“Želimo da i djeca u Gazzi imaju sretniju i bolju budućnost. EU će u materijalnom i političkom smislu i dalje nastaviti da daje podršku UNRWA-i kako bi se pomoglo palestinskim izbjeglicama”, kazala je Ashton.

Grandi je ukazao na potrebu što hitnijeg riješavanja pitanja palestinskih izbjeglica.

“Ashtonovoj sam prenio razočarenje i patnje palestinskog naroda zbog embarga u Gazzi koji traje već sedmu godinu. Potrebno je da se pitanjem palestinskih izbjeglica pozabave tokom pregovora Izraela i Palestine”, rekao je Grandi.

(AA)