Vijestiiiiii

Arapski parlament: Zaustaviti genocid u Mijanmaru

284views

Arapski parlament pozvao je međunarodnu zajednicu da spriječi genocid nad muslimanima u Mijanmaru, kao i na formiranje sigurnosne zone koja bi bila pod nadzorom Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Parlamenta Salim ed-Dekbasi je saopćio da bi Arapska liga i Vijeće sigurnosti UN-a trebali naći rješenje za zaštitu muslimanske manjine u Mijanmaru.

Dekbasi je također pozvao Arapski parlament, Arapsku ligu i Organizaciju islamske saradnje da poduzmu hitne mjere povodom zaštite Arakanskih Rohingya muslimana u Mijanmaru od budističkih napada.

Dekbasi je genocid nad muslimanima u Arakanu opisao kao rasistički napad te podsjetio na kršenje međunarodnih sporazums te naveo da je prema sporazumu iz 2005.godine dužnost Skupštine UN-a da štiti građane izložene rasističkim napadima. On je također upozorio da bi odluka o povlačenju sigurnosnih snaga UN-a sa ovog područja mogla povećati nasilje u Arakanu.

Dekbasi je podsjetio da su muslimani, koji čine 10 posto stanovništva u Mijanmaru, napadnuti od strane više budističkih skupina te da je veliki broj muslimana ubijen, dok je nekoliko hiljada spas pronašlo u susjednim zemljama.

(Anadolija)