Vijestiiiiii

Arapska liga uvela ekonomske sankcije Siriji

388views

Arapska liga usvojila je danas uvođenje ekonomskih sankcija protiv Sirije kako bi izvršila pritisak na vlasti te zemlje da okončaju represiju nad svojim građanima, saopštio je premijer Katara Hamad ben Jasem. On je to kazao poslije sastanka ministara ekonomije zemalja članica Arapske lige u Kairu, na kojem je izglasana rezolucija prema kojoj će biti zamrznuti trgovinska razmjena sa Sirijom i bankovni računi članova Vlade te zemlje.

Avionski letovi između Sirije i arapskih zemalja će biti obustavljeni, a nekim sirijskim zvaničnicima će biti zabranjeno da tamo putuju.

Prema riječima Hamad ben Jasima, od 20 članica Arapske lige, njih18 je glasalo za uvođenje sankcija Damasku, dok su Irak i Liban bili uzdržani.

Sirija je nedavno isključena iz članstva organizacije arapskih zemalja. Sirijska ekonomija je oštećena pošto su Evropska unija i SAD ranije već uvele sankcije protiv Damaska. Sankcije koje je uvela Arapska liga će dodatno oštetiti Siriju koja sa arapskim zemljama ostvaruje veći dio svoje trgovinske razmjene, navodi agencija Frans pres.

(Onasa)