Vijestiiiiii

Arapska liga pozvala UN da uvedu zabranu letova nad Libijom

511views

Arapska liga je pozvala Ujedinjene nacije da uvedu zonu zabrane letova nad Libijom i navela da je tako nešto neophodno zbog sigurnosti libijskih građana.

“Arapska liga službeno je zatražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da uvede zonu zabrane letova s ciljem onemogućavanja vojnih akcija protiv libijskog naroda”, rekao je u subotu glavni tajnik panarapske organizacije Amr Moussa na konferenciji za novinare.

Libijski pobunjenici su u nekoliko navrata isticali da je zabrana letova, koja bi snage Moamera Gadafija spriječila da koriste borbene avione ili transportiraju snage u helikopterima, ključna za njihov uspjeh, prenosi Reuters.

Moussa je kazao da su se sve arapske države na sastanku u Kairu suglasile o potrebi uvođenja zabrane leta kako bi bili zaštićeni Libijci, kao i da bi zona trebala biti ukinuta po okončanju krize u toj zemlji.

Arapska liga je odbacila bilo kakav oblik strane intervencije protiv libijskog naroda i saopćila da je spremna za kontakte s pobunjeničkim Nacionalnim vijećem u istočnom gradu Benghaziju.

Ova je organizacija krajem februara suspendirala članstvo Libije zbog nasilnog odgovora režima na proteste naroda.

Evropske države očekuju da Arapska liga preuzme vodeću ulogu u oblikovanju stava međunarodne zajednice prema revoltu u Libiji.
(FENA)