Vijestiiiiii

Arabi: Vijeće sigurnostu UN-a se udaljilo od palestinskog pitanja

249views

Generalni sekretar Arapske lige Nebil el-Arabi je prisustvovao sastanku Instituta za palestinska istraživanja u Kairu i u obraćanju govorio o političkim i diplomatskim raspravama koje su počele istog trenutka kada je Palestina objavila da će, osam godina nakon smrti bivšeg lidera Jasera Arafata, podnijetu zahtjev za status zemlje nečlanice posmatrača u Ujedinjenim nacijama.

Ističući da je palestinsko pitanje prošlo kroz kritični period, Arabi je istakao da je odluka o zahtjevu za status u UN-u politička odluka donesena na temeljima međunarodnog prava.
„Mogu reći da je palestinsko pitanje došlo u crnu situaciju zbog izraelske oholosti i beskompromisnosti s jedne, i neuspjeha u radu UN-a kao predstavništva međunarodne zajednice, s druge strane“, rekao je Arabi.

Napominjući da se odluke Vijeća sigurnosti UN-a zanemaruju u proteklih 40 godina, Arabi je kazao da se Vijeće udaljilo od palestinskog pitanja i da ga posmatra sa strane.
Institut za palestinska istraživanja je osnovan 1963. godine u glavnom gradu Libana Bejrutu i od tada se bavi palestinskim pitanjem.

(Anadolija)