Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Apel za humanitarnu pomoć Somaliji

367views

Organizacija za islamsku saradnju (OCI) pozvala je danas sukobljene strane u Somaliji na obustavu vatre kako bi se omogućilo dopremanje i raspodjela pomoći sušom pogođenom stanovništvu u toj zemlji.

Generalni sekretar OCI Ekmeledin Išanoglu u saopštenju je pozvao “sve sukobljene strane da odmah obustave vatru i dozvole dolazak humanitarnih organizacija”.

Danas je i Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) zatražila dodatnih 120 miliona dolara za pomoć zemljama Roga Afrike, u kojima je 12 miliona ljudi pogođeno sušom i glađu.

Od te sume, 70 miliona dolara biće dodijeljeno Somaliji, a 50 miliona će podijeliti Etiopija, Kenija, Džibuti i Uganda. U Somaliji, koja je pogođena sušom i građanskim ratom, broj osoba kojima je potrebna hitna humanitarna pomoć u posljednjih šest mjeseci porastao je sa 2,4 miliona na 3,7 miliona.

Na području istočne Afrike na humanitarnu pomoć čeka oko 12 miliona ljudi.

(RSE)