Vijestiiiiii

Apel Savjeta tuzlanskog muftije za podršku povratnicima

167views

Jučer, 22.03.2012. godine, je održana redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog, na kojoj su pored ostalog, razmatrani godišnji izvještaji glavnih imama o stanju vjerskog života u medžlisima na području ovo muftijstva, koji se prostiru duž sjeveroistoče Bosne, uključujući Tuzlanski kanton, Posavski kanton i 7 općina u Republici Srpskoj. U okviru razmatranja pomenutih izvještaja otvorena su i pitanja značajna za vjerski život, kao i problemi sa kojima se susreće Islamska zajednica i muslimani u ovom području. Ovom prilikom, konstatirano je da je proces povratka Bošnjaka-muslimana na područje RS-a u potpunosti obustavljen.

Kao aktivni učesnik u stvaranju uslova održivog povratka, Islamska zajednica izražava svoje nezadovoljstvo ovim poražavajućim podacima.

– Apeliramo na sve, koji imaju nadležnost i obavezu, da ovo pitanje ne marginaliziraju, skrećući pažnju na trivijalne političke teme, prikrivajući na taj način narasle socijalne, ekonomske i druge probleme. Bošnjačkoj populaciji na području RS-a prijeti potpuni fizički nestanak, a kojem je prethodio gubitak političkog uticaja, izazvan nemarom i sebičnošću političkih lidera. Savjet muftije tuzlanskog poziva sve muslimane da ostanu posvećeni vrijednostima Islama, humaniteta, tolerancije i suživota sa drugima, pridonoseći zajedničkom dobru i miru u Bosni i Hercegovini.

– Savjet muftije tuzlanskog upoznaje javnost da se navršava 150 godina od progona muslimana iz Kneževine Srbije, te da će sjećanje na ove događaje Islamska zajednica evocirati naučnim skupom i prigodnim kulturnim manifestacijama.

– Islamska zajednica se zahvaljuje svim džematlijama koji svojim radom doprinose njenom boljitku i dostojanstvu našeg naroda, stoji u saopćenju za javnost Savjeta tuzlanskog muftije.

(rijaset.ba)