Vijesti

Amsterdam: Različite vjerske zajednice u posjeti napadnutoj džamiji

808views

Predstavnici različitih vjerskih zajednica, u znak solidarnosti s muslimanima, posjetili su džamiju u glavnom gradu Holandije Amsterdamu, koja je u četvrtak bila meta napada ekstremista krajnje desnice, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete džamiji, koju je organizovalo Udruženje “Salaam Shalom”, predstavnici vjerskih zajednica su muslimanskim poglavarima donijeti prigodne poklone i cvijeće.

Ben Ahmed iz Udruženja “Salaam Shalom” je izjavio kako su vrlo sretni zbog ovakvog izraza solidarnosti s muslimanima.

“Napad na džamiju u Amsterdamu, Holandiji ili bilo gdje u svijetu je nešto potpuno neprihvatljivo. Pozivamo sve ljude da se nekako suprotstave strahu i mržnji te promovišu ljubav, prijateljstvo i međusobno uvažavanje”, rekao je Ahmed.

Kamber Sener, predstavnik džamije “Emir Sultan”, koja je bila meta napada, kazao je da osjeća veliku radost zbog posjete džamiji predstavnika nekoliko vjerskih zajednica.

“Na ovaj način smo osjetili da nismo usamljeni ovdje u Amsterdamu. Ovo je najbolji pokazatelj da se uzajamnim poštovanjem i dijalogom u okrilju bratskih osjećanja možemo suprotstaviti incidentima”, kazao je Sener.

Podsjetimo, džamija u Amsterdamu je u četvrtak bila meta napada ekstremista krajnje desnice.

Odgovornost za napad je preuzeo pokret “Rechts in Verzet”, poznat po stavovima krajnje desnice. Članovi ovog pokreta su ispred džamije “Emir Sultan” ostavili antiislamske transparente i obezglavljenu lutku.

Na ostavljenim transparentima je pisalo “Islam mora biti zaustavljen. Ne želimo na sjeveru Amasterdama džamiju koja je povezana s Erdoganom”.

(Vijesti.ba)