Vijestiiiiii

Američki vojnici preobraćali Afganistance na kršćanstvo

265pregledi
Američka vojska danas je negirala da je vojnicima dozvoljeno da pokušavaju da Afganistance preobraćaju u hrišćanstvo, nakon što je televizijska mreža prikazala snimke vojnika sa Biblijama prevedenim na lokalne jezike.

Opšte naređenje broj jedan američke Centralne komande zabranjuje aktivnim vojnicima, uključujući i one u Iraku i Afganistanu, da pokušavaju da preobraćaju ljude u njihovu religiju što se smatra zločinom u nekim muslimanskim zemljama.

Katarska televizijska stanica Al džazira emitovala je snimke crkvene službe u najvećoj američkoj bazi sjeverno od Kabula Begramu tokom koje vojnici imaju pakovanje Biblija na lokalnim jezicima Paštu i Dari.

Vojni sveštenik je prikazan kako propovijeda pred vojnicima i govori “Ovi momci iz specijalnih snaga, i oni periodično love ljude. Činimo iste stvari kao i hrišćani, lovimo ljude za Isusa Hristosa. Da, lovimo ih”.

Međutim, portparol američkih oružanih snaga major Jennifer Wilis rekla je da su komentari iz propovjedi uzete iz konteksta i da je sveštenicima jasno rečeno da vojnici ne mogu preobraćati ljude dok su u aktivnoj službi.

Prema njenim riječima, crkva je iz Amerike biblije poštom poslala jednom vojniku, ali svete hrišćanske knjige nikada nisu podijeljene.

“U sporni slučaj umiješan je vojnik koji je dobio donaciju prevedenih biblija koje mu je poslala njegova matična crkva. Pokazao ih je grupi i vojnik je objasnio da ih ne može podijeliti. Prevedene Biblije nikada nisu podijeljene i koliko nam je poznato vojnik je shvatio da ukoliko ih bude distribuirao to će biti kršenje Opšteg naređenja broj jedan te da će zbog toga biti kažnje”, rekla je Wilisova.

Ona je istakla da joj je poznat najmanje jedan slučaj da je vojnik kažnjen jer je davao novčiće sa biblijskim zapisima na njima.

Pokušavanje muslimana u bilo koju drugu vjeru kažnjivo je prema afganistanskom zakonu.

Afganistanac koji je prešao u hrišćanstvo osuđen je 2006. godine na smrt zbog otpadništva, ali mu je dozvoljeno da ode iz zemlje nakon kritika međunarodne zajednice.

 
(Srna) 
X