Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Američki ministar odbrane priznao mučenja zatvorenika

506views

Bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Leon Panetta priznao je da su SAD koristile mučenja radi dobijanja informacija o tome gdje se nalazi Osama bin Laden.

On je američkoj televiziji NBC rekao da bi ubijeni vođa Al Qaide Osama bin Laden bio uhvaćen i bez korištenja kontroverznih metoda u ispitivanju.

“Da, nešto od prikupljenih informacija je rezultat taktika koje smo koristili u to vrijeme, taktika koje smo koristili u ispitivanjima”, rekao je Panetta, koji je bio direktor CIA od 2009. do 2011. godine.

Panetta nije detaljnije pojasnio te “taktike u ispitivanju”, ali je rekao da je većina podataka koje je CIA prikupila u vezi sa prebivalištem Osame bin Ladena prikupljena na drugi način.

Simuliranje davljenja

Spekuliše sa da se CIA u ispitivanju zarobljenika koristi, između ostalog, uskraćivanjem sna, izazivanjem hipotermije i stresa, ali i simuliranjem davljenja u vodi.

Reuters prenosi da je Jose Rodriguez, jedan od začetnika tih metoda ispitivanja u CIA, rekao da je prvi ozbiljan dokaz o prebivalištu Osame bin Ladena rezultat korištenja nečega bliskog simuliranju davljenja u vodi na jednom pritvoreniku 2004. godine.

Osama bin Laden je ubijen u američkoj akciji u maju 2011. godine u Pakistanu u gradu Abotabadu.

Grupa za ljudska prava “Amnesty International” naziva logor Guantanamo na Kubi najgorim mjestom kršenja ljudskih prava ili najvećim savremenim koncentracionim logorom pod nadzorom SAD.

U jeku rata protiv terorizma u Guantanamu je držano oko 800 ljudi, dok ih je sada oko 200, većinom muslimana iz svih krajeva svijeta koji nemaju status ratnih zarobljenika već su “teroristi”, što daje za pravo da se s njima postupa mimo međunarodnih konvencija.

Cinični moral

Generalni direktor ruskog Centra za političke studije Sergej Mihejev ocijenio je da je riječ o američkom ciničnom moralu, prema kome sve što je korisno to je i dobro, prenio je “Glas Rusije”.

“Korisno im je da nekog ubiju ili izmuče do smrti, znači to može da se radi. A kada počinju da optužuju druge za kršenje ljudskih prava onda se ispoljava drugi ciničan moral po principu  – to što može Jupiter, ne može bik”, rekao je Mihejev.

Najsurovije mučenje je vodom ili imitacija davljenja. Prema svjedočenjima bivših zatvorenika, oni su bili tučeni, lišavani sna i prikovani lancima za pod ćelija.

(Srna)