Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Američke bespilotne letjelice ubile desetine civila

607views

Desetine civila poginulo je u napadima bespilotnim letjelicama SAD, odnosno Centralne obavještajne agencije /CIA/, na plemenska područja Pakistana u posljednje tri godine, saopćeno je iz Kancelarije za istraživačko novinarstvo.

U izvještaju, koji se zasniva na svjedočenjima očevidaca, navodi se da su u nekim slučajevima poginuli civili koji su pokušali da pomognu žrtvama ili su prisustvovali sahranama ili su bili sastanku lokalnih vođa.

Izvještaj je objavljen nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Barak Obama rekao da napadi bespilotnim letjelicama “nisu izazvali veliki broj civilnih žrtava” u Pakistanu.

Međutim, prema istraživanju Kancelarije sa sjedištem u Londonu, od kada je Obama preuzeo dužnost ubijeno je između 280 i 535 civila, među njima više od 60 bila su djeca.

“Utvrđeno je, na osnovu izjava očevidaca, da je najmanje 50 civila ubijeno nakon napada kada su pokušali da pomognu drugima. Više od 20 civila poginulo je u smišljenim napadima na pogrebne povorke. Pravni eksperti osuđuju ovu taktiku”, navodi se u izvještaju.

(AJ Balkans)