Vijesti

Amerikanci bombardovali šiijsku jedinicu Kataib Hezbolah u Iraku i Siriji

439views

Američki dužnosnici potvrdili su kako su američke zračne snage tokom jučerašnjeg dana izvele niz napada na prostoru Iraka i Sirije protiv skupina koje je osnovao Iran. Meta američkih zračnih napada bili su pripadnici skupine Kataib Hezbolah.

Pentagon je saopćio da je ciljao tri lokacije spomenute šiijske milicije u Iraku i dvije u Siriji, uključujući skladišta oružja koje je skupina koristila za planiranje i izvršenje napada na snage koalicije koje predvodi SAD.

SAD je u petak optužio tu skupinu za raketni napad u kojem je poginuo američki civilni građevinac, a ranjena su četiri člana američke službe i dva člana iračkih snaga sigurnosti u blizini grada Kirkuka.

Vojni izvori i zapovjednici milicija rekli su agenciji Reuters da je nekoliko boraca šiijske milicije ubijeno u nedjelju u zračnom napadu na njihovo sjedište u blizini zapadnog okruga Al-Qaim na granici sa Sirijom.

Kataib Hezbolah je o paramilitarna šiijska organizaciji koja je nastala na prostoru Iraka 2003. godine. Skupina je nastala na iransku inicijativu, a lider iste je iranski državljanin po imenu Abu Mahdi al-Muhandis. Članovi Kataib Hezbolaha zakleli su se na lojalnost iranskom ajatolahu Aliju Hamneiju.

(Saff.ba)