Vijesti

Amerika za pola godine prodala više oružja nego u cijeloj 2017.

epa06407329 Two Israeli Air Force F-15 fighter jets pass close as one shoots off flares during a display at Hatzerim Air Force base outside Beersheba, Israel, 27 December 2017. An Israeli air show accompanied a graduation class of new pilots, the 175th in the history of Israel's Air Force, which included one woman. EPA-EFE/JIM HOLLANDER
740views

Nakon što je Trampova administracija pojačala prodaju oružja ko ključni dio plana za rast ekonomije, vrijednost ugovora iz ove godine već je premašila cjelokupnu prodaju iz 2017.
U prvoj polovini godine Amerika je potpisala ugovore o izvozu oružja od 46,9 milijardi dolara stranim partnerima, za razliku od 41,9 milijardi iz cijele 2017., rekao je general Charles Hooper, šef Agencije za sigurnost, saradnju i odbranu u intervjuu za Defense News.

– Izvoz oružja je dobar za našu nacionalnu sigurnost, za našu vanjsku politiku, kao i za našu ekonomiju. A naša administracija je jasno rekla da je naša ekonomska sigurnost ujedno i naša nacionalna sigurnost – rekao je Hooper.

No, Defense News piše da nije nova administracija zaslužna za sve ugovore, već da su neki dogovoreni ranije, u vrijeme Baraka Obame, a sada su potpisani.

Magazin piše da je vrijednost izvoza oružja bila dosta nestabilna tokom prethodnih godina, i da zavisi od toga šta stranim partnerima u nekom trenutku treba.

Tokom 2016. izvoz oružja iznosio je 33,6 milijardi dolara, dok je godinu ranije bio 47 milijardi, a 2014. je bio 34,2 milijardi dolara.

(Agencije)