Vijestiiiiii

Američka vojska: Prozivaju zvaničnike zbog silovanja

590views

Petnaest žena i dva muškarca, veterani američke vojske, prozvali su bivšeg američkog ministra obrane Donalda Ramsfelda i sadašnjeg ministra Roberta Gejtsa zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci.

Oni tvrde kako Gejts i Ramsfeld nisu preduzeli “razumne korake kako bi se zaustavilo uzastopno silovanje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje u američkim vojnim krugovima”, objavio je Sky News.

Bivši pripadnici američkih oružanih snaga, traže naknadu jer tvrde da su silovani, zlostavljani i maltretirani tokom služenja u američkoj vojsci.

Jedna od žrtava je izjavila kako je vojska izdala. Kolege su je silovali, a ona je i dalje morala da živi i radi s njima, i trpi da je nazivaju pogrdnim imenima, navodi Sky News.

U drugom slučaju navodna žrtva prepričava kako su je za vrijeme služenja u Iraku silovala dvojica kolega, koji su taj čin snimili kamerom, a snimak je kasnije cirkulisao među vojnim osobljem. Iako se požalila nadređenima, tužba nije podnesena jer je njen komandant zaključio kako “nije izgledalo da je žrtva silovanja i da se nije dovoljno opirala”.

Mnoge tvrde da su napadnute u svojim sobama, a jedna od žrtava je napastovana u kupatilu.

(glassprske)