Vijesti

Američki State Department indirektno osudio incidente u Al-Qudsu

198views

Izbjegavajući direktnu osudu izraelskih napada u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu), američki State Department izrazio je zabrinutost povodom sinoćnjih incidenata, javlja Anadolu Agency (AA).

“SAD je jako zabrinut zbog suprotstavljanja strana u Al-Qudsu (Jerusalemu), uključujući Al-Aksu i Sheikh Jarrah i incidenata u kojima je povrijeđen veliki broj ljudi. Nasilje ne može imati nikakvo obrazloženje, krvoproliće je posebno uznemirujuće u posljednjim danima ramazana. Uključujući i napad na izraelske vojnike koji se dogodio u petak, kao i napad na Palestince na Zapadnoj obali koji je uslijedio. Osuđujemo takve napade“, navodi se u saopćenju.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je izdao saopćenju o sinoćnjim incidentima, u kome se ne nalazi direktna osuda izraelskih snaga.

U saopćenju se pozivaju izraelske i palestinske vlasti na okončanje nasilja te se ističe da treba izbjegavati provokacije.

“Lideri trebaju odbaciti svaku vrstu nasilja, mora se obezbijediti sigurnost za sve stanovnike Al-Qudsa, a počinioci moraju odgovarati za svoja djela“, ističe se u saopćenju.

“SAD ne podržava jednostrane poteze koji će povećati tenzije u regiji. Zabrinuti smo i zbog prisilnih iseljavanja palestinskih porodica koji već dugo žive u distriktu Sheikh Jarrah i Silvan. Pozivamo nadležne da porodicama pristupe s poštovanjem i s milošću, da složene historijske sukobe ocjenjuju u okviru njih samih te da razmisle koliko to utiče na život ljudi“, dodaje se u saopćenju.

Broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak uvečer u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu) porastao je na 205.

(AA)