Vijesti

Američki mirovni posrednik upozorio talibane da ne insistiraju na vojnoj pobjedi

395views

Američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad vratio se na Bliski istok kako bi upozorio talibane da ne insistiraju na vojnoj pobjedi na terenu i predao im je oštru poruku: talibanska vlada koja silom dođe na čelo Afganistana neće biti priznata.

State Department saopćio je da je Khalilzad doputovao u katarsku prijestolnicu Dohu, gdje talibani imaju politički ured, da “pomogne u formuliranju zajedničkog međunarodnog odgovora na rapidno pogoršanje situacije u Afganistanu”.

Takav razvoj dešavanja uslijedio je nakon sedmicu dana talibanske ofanzive dok američke i NATO snage dovršavaju svoje povlačenje iz ratom razdiranog Afganistana.

Pobunjenici su osvojili pet od 34 pokrajinske prijestolnice u manje od sedmicu dana. Oni se sada bore protiv vladinih snaga koje imaju zapadnu podršku za kontrolom nad tri ostale pokrajine, uključujući i borbe u gradu Lashkar Gah, prijestolnici južne pokrajine Helmand, i u gradu Kandahar, prijestolnici susjedne pokrajine Kandahar.

Khalilzad će “insistirati kod talibana da prekinu vojnu ofanzivu i da pregovaraju o političkom rješenju, koje je jedini put ka stabilnosti i razvoju u Afganistanu”, saopćio je State Department.

U međuvremenu je talibanski vojni zapovjednik objavio audio poruku svojim borcima u utorak, naređujući im da ne škode afganistanskim snagama i vladinim zvaničnicima na teritorijama koje osvoje, prenosi AP.

(Fena)