Vijesti

Američki kongresmen predložio ‘Dejton 2’, Dodik kaže da nam ne treba

921views

Milorad Dodik smatra da u BiH nema potrebe za “Dejtonom 2”, nego da je potreban unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca.
“Za mene je prihvatljiv okvir koji se zove ‘izvorni Dejton’. Pošto njega nema i pošto ga je urušio visoki predstavnik, BiH je očigledno daleko od funkcionisanja i to vidimo u institucijama BiH”, rekao je Dodik danas novinarima u Laktašima.

Dodik je izrazio nezadovoljstvo onim što je visoki predstavnik ikada uradio u BiH namećući rješenja.

“Znajući kako djeluju ti kongresmeni i senatori u američkom sistemu, moguće je da se radi o nečijem lobiranju ili nešto slično”, rekao je Dodik.

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Michael R. Turner u pismu državnom sekretaru SAD Rexu Tillersonu ukazao je “na prijeku potrebu da se Washington okrene regionu Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja” i predložio potpisivanje “Dejtona 2”.

“U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo da osigura izmjene tog zakona do izbora u oktobru 2018. Neuspjeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dve decenije”, ocijenio je Tarner, dodajući da “Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu da žive zajedno u miru i osiguraju slobodu i jednaka prava svim narodima”.

(Srna)