Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Američki Kongres protiv zatvaranja Gvantanama

440views

Američki Predstavnički dom s republikanskom većinom odbacio je u četvrtak, za vrijeme godišnje rasprave o velikom vojnom zakonu, mjeru koja bi omogućila predsjedniku Baracku Obami da ukine zatvor u Gvantanamu u kojem se nalaze još 154 zatvorenika.

Predstavnici su sa 247 glasova protiv i 177 glasova za odbacili amandman koji je aktivno podržavala Bijela kuća, koji bi ukinuo zabranu prebacivanja zatvorenika u SAD i zatvorio zatvor u Gvantanamu od 2017. godine.

Kongres zabranjuje Pentagonu od 2011. godine da prebaci zatvorenike na američki teritorij kako bi im se sudilo, jer republikanci smatraju kako postoji opasnost da ih neki sudac oslobodi pa da postanu prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Iako postoji prijetnja da Obama uloži veto, republikanci su insistirali da se ova zabrana ponovo upiše u vojni zakon koji stupa na snagu 1. oktobra.

(Fena)