Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Američki general ubijen u Afganistanu

381views

 

Američki general je poginuo, a još 15 vojnika, među kojima i jedan njemački general, povrijeđeno je u utorak, kada je napadač odjeven u uniformu afganistanske vojske otvorio vatru na vojnike NATO-a u zgradi vojne akademije u blizini Kabula, rekao je jedan američki zvaničnik iz misije ISAF, snaga NATO-a u Afganistanu.

 

Glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, potvrdio je da je u napadu poginuo američki general, ali nije otkrio identitet ubijenog oficira.

 

Riječ je o najviše rangiranom američkom oficiru koji je poginuo u Afganistanu od početka međunarodne intervencije 2001. godine.

 

General Mohammad Zahir Azimi, glasnogovornik Ministarstva odbrane Afganistana, rekao je da je ”terorista u vojnoj uniformi” otvorio vatru na međunarodne i afganistanske vojnike, prenosi AP.

 

Afganistanci ubili napadača

 

Afganistanski vojnici su ubili napadača, rekao je.

 

Američki zvaničnik je dodao da su neke žrtve teško povrijeđene.

 

Njemačke vlasti objavile su da je među povrijeđenima i jedan njemački general.

 

“Njemački general izvan je opasnosti i na liječenju je”, objavilo je njemačko Ministarstvo odbrane.

 

Afganistanske vlasti u Kabulu objavile su da su povrijeđena trojica afganistanskih vojnika.

 

Napad se dogodio u zgradi vojne akademije Qargha u kojoj se obrazuju oficiri afganistanske vojske uz pomoć savjetnika NATO-a.

 

Osnovana je uz britansku pomoć po uzoru na poznatu britansku vojnu akademiju Sandhurst.

(AJ Balkans)