Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Američke snage napale konvoj sirijskih snaga blizu Jordana

501views

Snage Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak su bombardirale konvoj povezan sa sirijskim režimom blizu jordanske granice, ocijenivši ga opasnim za koaliciju koja se bori protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, saopćio je jedan zvaničnik Ministarstva odbrane SAD-a.

Napadnuti konvoj nije odgovorio na upozorenja da se ne približava snagama koalicije u Al-Tanfu, logoru sirijskih pobunjenika koje podržavaju SAD i saveznici, rekao je taj zvaničnik.

Dodao je da je riječ o incidentu koji ne mijenja strategiju koalicije, koja se bori samo protiv boraca u Siriji.

“Nismo napali cijeli konvoj, samo neka vozila na čelu”, precizirao je taj zvaničnik.

Upozorenja posredstvom Rusije

Prije bombardiranja upozorenja su poslana specijalnom komunikacijskom linijom koju je postavila Rusija, saveznica sirijskog režima, kako bi se izbjegli incidenti između ruskih i aviona koalicije iznad Sirije, dodao je isti izvor.

U pokušaju zaustavljanja konvoja avioni su također izvršili demonstraciju sile i pucnjeve upozorenja.

“Nismo sigurni da je riječ o sirijskim snagama, ali u svakom slučaju to su snage koje rade sa Sirijcima”, dodao je.

Sjedinjene Američke Države i koalicija ne bombardiraju snage povezane sa sirijskim režimom, osim sirijske zračne baze Al-Shayrat, koju je SAD napao početkom aprila, nakon hemijskog napada koji se pripisuje Vladi Sirije.

(Agencije)