Vijesti

Američka vojska: Sirijske trupe nisu ušle u Manbij

804views

Sirijska vojska nije ušla u Manbij, objavila je američka vojska, nakon što su snage lojalne režimu iz Damaska objavile da su stigle u ključni grad na sjeveru zemlje i tamo izvjesile sirijsku zastavu.

“Uprkos informacijama o promjenama u Manbiju, koalicija na čelu sa SAD-om ne vidi znake da su one i tačne”, izjavio je glasnogovornik Centralne komande SAD-a Earl Brown.

Manbij je strateški važan grad u blizini turske granice, gdje se kurdske snage razmještaju od 2016. godine.

Tamo su, također, i američke i francuske trupe, koje asistiraju Kurdima, no Amerikanci će se uskoro povući iz Sirije.

Brown je pozvao sve strane da poštuju integritet Manbija i sigurnost njegovih stanovnika.

Kurdi traže pomoć od Sirije
“Naša misija nije se promijenila. Nastavit ćemo podržavati naše koalicione partnere, a u isto vrijeme ćemo vršiti postupno i kontrolisano povlačenje snaga, uz preduzimanje mjera koje će osigurati bezbjednost naših trupa i partnera na terenu”, rekao je Brown za AFP.

Državni mediji objavili su jutros da je sirijska vojska ušla u strateški grad Manbij, nakon što je glavna kurdska oružana grupa pozvala vladine snage da se angažiraju na sjeveru i pomognu u suprotstavljanju mogućoj turskoj ofanzivi.

Sirijska agencija Sana objavila je da je sirijska vojska podigla zastavu ove države u Manbiju u petak.

Također je rekla da će garantirati “punu sigurnost za sve sirijske građane i druge koji se nalaze na tom području”, objavila je Sana.

Kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) pozvale su sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da spriječi “tursku invaziju”.

(Agencije)