Vijesti

Američka vojska čeka Trumpovu naredbu za povlačenje vojnika iz Iraka i Afganistana

245views

Vojni vrh čeka skoru naredbu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa o povlačenju dijela američkih vojnika iz Iraka i Afganistana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki vojni zvaničnici su za CNN kazali da tokom ove sedmice očekuju da u Pentagon stigne naredba o povlačenju još jednog kontingenta američkih vojnika iz Iraka i Afganistana.

Neimenovani vojni zvaničnik je kazao da su komande američke vojske u Afganistanu i Iraku već dobile naredbu da planiraju da do 15. januara u tim zemljama smanje broj vojnika na 2.500.

Ministarstvo odbrane i Generalštab vojske SAD-a nisu potvrdili niti negirali te navode.

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump tokom mandata je zagovarao povlačenje američke vojske iz zemalja u kojima tvrde da se vode neprestani ratovi, a analitičari tvrde da bi Trump mogao ubrzati taj proces nakon što je početkom mjeseca izgubio predsjedničke izbore i nakon što je postalo izvjesno da će ga u januaru u Bijeloj kući zamijeniti novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Trump je prošlog mjeseca na Twitteru napisao da bi trebalo da hrabri vojnici iz Afganistan budu vraćeni kući do Nove godine.

U Afganistanu se trenutno nalazi 4.500, a u Iraku 3.000 američkih vojnika.

(AA)