Vijesti

Ambasada SAD: Pomno ćemo pratiti Žandarmeriju u RS

676views

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke danas je postrojena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Jedinica žandarmerije.

Povodom toga kontaktirali smo i Ambasadu SAD u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade SAD su za “Avaz” naveli da Sjedinjene Američke Države ulažu milione dolara u BiH da bi dale podršku nemilitariziranim policijskim agencijama čija je odgovornost, prije svega, zaštita interesa građana.

– I dalje ćemo odgovoran rad policije, čija je misija isključivo civilna, smatrati prioritetom za cijelu BiH. Policijske snage u BiH moraju biti profesionalne, odgovorne, koordinirane i interoperabilne s drugim agencijama za provođenje zakona radi suočavanja sa zajedničkim prijetnjama, zaštite interesa građana i očuvanja stabilnosti BiH – naveli su iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Naglasili su da će SAD nastaviti pomno pratiti Žandarmeriju RS.

– Sjedinjene Američke Države će nastaviti pomno pratiti Žandarmeriju Republike Srpske i sve druge nove policijske strukture u BiH kako bi osigurale da one djeluju konzistentno, u skladu s ovim ciljevima – naveli su iz Ureda za odnose s javnošću SAD.

(Avaz)