Vijestiiiiii

Ambasada SAD-a u BiH podržava gradnju džamije u Livnu

412views

Ambasada SAD u BiH izrazila je zabrinutost zbog situacije oko gradnje džamije Ćurčinica u Livnu i njene moguće neželjene eskalacije, saopšteno je iz Medžlisa Islamske zajednice Livna.

Predstavnik Ambasade SAD Stiven Gilen izrazio bezrezervnu podršku njegove zemlje gradnji te džamije sa pratećim sadržajima, kao i ostalih vjerskih objekata u regionu.

Iz Medžlisa ističu da je, zbog zabrinutosti, američka Ambasada u posjetu Livnu poslala svog drugog sekretara Stivena Gilena, koji se sastao sa glavnim livanjskim imamom Dževadom efendijom Hadžićem i predsjednikom Medžlisa Hajrudinom Maksićem.

“Medžlis Islamske zajednice Livna stavio je na uvid svu dokumentaciju vezanu za projekat gradnje džamije Ćurčinica, nakon čega je predstavnik Ambasade SAD izjavio da je u tom pogledu sve legalno i u skladu sa pozitivnim zakonima države BiH”, navodi se u saopštenju Medžlisa.

Džamija “Ćurčinica”, koja se gradi na mjestu srušene istoimene džamije u centru Livna, predmet je brojnih rasprava i zahtjeva hrvatskih udruženja proisteklih iz rata da se gradnja odmah zaustavi i da se ovaj vjerski objekat može obnoviti isključivo u svom izvornom obliku.

Nezavisni vijećnik u Opštinskom vijeću Livna, inicijator peticije protiv gradnje džamije po novom projektu i predstavnik Koordinacije udruženja bivših pripadnika HVO-a Jakov Perković, u emisiji lokalnog radija rekao je da je spreman skupiti i više od 15.000 potpisa od 95 odsto livanjskih Hrvata koji su protiv gradnje “Ćurčinice” kao sakralno-poslovnog objekta.

Opstrukcije u gradnji džamije “Ćurčinica” u Livnu osudilo je i Međureligijsko vijeće BiH, a predsjednik tog vijeća Boris Kožemjakin poručio je da nikome ne treba da smeta gradnja vjerskog objekta koji se gradi uz svu potrebnu dokumentaciju i na istoj lokaciji na kojoj je bila srušena džamija.(Srna)