Vijestiiiiii

Altruistični NATO brine za zdravlje zatvorenika u Afganistanu

414views

NATO je suspendirao izručenje uhapšenih ustanika u nekoliko afganistanskih zatvora koje vode ministarstvo sigurnosti i lokalna policija, zbog sve češćih primjedbi o mučenjima i zlostavljanjima koja se tamo odvijaju, saznaje BBC.

Navodi se pojavljuju u još neobjavljenom izvještaju UN-a, u kojem se opisuje fizičko zlostavljanje zatvorenika koji su nerijetko podvrgnuti i elektrošokovima. Zloglasne zatvore vode afganistanska policija, ministarstvo sigurnosti i obavještajne službe.

“ISAF je poduzeo mjere predostrožnosti i suspendirao transfer svih uhapšenih u određene zatvore, dok ne utvrdimo vjerodostojnost podataka iz UN-ovog izvještaja”, kazao je NATO-ov dužnosnik za BBC.

U izvještaju se navodi kako je mučenje u zatvorima sistematska pojava, te da su mnogi zatvorenici, Afganistancima predani upravo od strane NATO-a, nerijetko i silovani. Navodi se i slučaj 19-godišnjaka koji je bio tučen 19 dana u nizu, da bi naposljetku nasmrt iskrvario. Mnogi od zatvorenika se sumnjiče da su pobunjenici, te se u zatvoru zadržavaju bez podizanja optužnice. Drugim riječima, situacija je otprilike ista kao i one u Guantanamo Bayu i Abu Ghraibu, ali teško da će se NATO odlučiti sam sebi prestati izručivati zatvorenike kako bi riješio problem u tim ustanovama.

(Index.hr)