Vijestiiiiii

Alžirski parlament: Zabrana stranke Front islamskog spasa ostaje na snazi

550views

Minber.ba – Alžirski parlament je utorak izglasao očuvanje dvije decenije duge zabrane najveće vjerske stranke u toj državi, nakon rasprave o novom prijedlogu izbornog zakona.

Mjesec dana nakon što je pro-islamska stranka preuzela vlast u Tunisu, ova odluka parlamenta će osigurati da stranka Front islamskog spasa (FIS), koja je pobijedila na izborima 1991. godine, i dalje ostane isključena iz vlasti.

Vojska je otkazala drugi krug izbora početkom 1992., zabranivši FIS u tom procesu. Rezultat je bio građanski rat koji je trajao deset godina i u kojem je poginulo 200.000 ljudi.

Predsjednik Abdelaziz Bouteflika je postavljen na vlast i od tada je na vlasti u toj bivšoj francuskoj koloniji, uprkos nedavnim ustancima u drugim dijelovima arapskog svijeta.

Iako stranka FIS nije spomenuta, glasanje u utorak je potvrdilo zabranu “svakoj osobi odgovornoj za iskorištavanje vjere koje je dovelo do nacionalne tragedije (građanskog rata) da osniva stranku ili sudjeluje u njenom osnivanju”.

Nastavak zabrane je bio jedan od glavnih preporuka posebna komisije o kojima se trenutno glasa u parlamentu.

Zastupnici su također odobrili izmjene i dopune kojima se propisuje da zabrana treba biti proširena na sve osobe koje su “sudjelovali u terorističkim aktima i koji odbijaju da priznaju svoju odgovornost u koncepciji, pripremi i izvršenju politike u korist nasilja nad institucijama države. “

Izmjene i dopune je osudio lider prognanih veterana FIS-a, Abassi Madani, koji je u saopćenju naveo da oni “krše međunarodne konvencije o političkim i građanskim pravima”. Madani, koji sada živi u Kataru, je pozvao alžirske stranke da ih odbace.

Izvor: AFP

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)