Vijestiiiiii

Alžir: Prestanak vanrednog stanja nakon 19 godina

487views

Vlada Alžira usvojila je u utorak odluku o ukidanju vanrednog stanja, koje je u toj državi bilo na snazi 19 godina.

Naredba o ukidanju vanrednog stanja stupiće na snagu kada bude objavljena u službenom glasniku, javila je novinska agencija APS.

Vanredno stanje je uvedeno kako bi olakšalo borbu vlasti protiv islamskih pobunjenika, prenosi Reuters, ocjenjujući da je njegovo ukidanje ustupak načinjen u cilju spriječavanja da val protesta koji potresa arapski svijet zahvati i tu zemlju.

Posljednjih nekoliko godina stopa nasilja je opala, a kritičari vlade tvrde da se pravila koja važe u vanredom stanju koriste za potiskivanje političkih sloboda.

Ukidanje vanrednog stanja bilo je jedno od zahtjeva opozicionih demonstranata, koji su organizovali proteste u prijestonici Alžiru u kojima je učestvovalo nekoliko stotina demonstranata.

Tom odlukom biće ograničena mogućnost vojske da se umiješa u pitanja domaće sigurnosti, ali vjerovatno neće imati veće posljedice na politički život u državi.

Predsjednik Abdelaziz Bouteflika izjavio je početkom februara da će zabrana protestnih marševa u prijestonici ostati na snazi i poslije ukidanja vanrednog stanja.

(source.ba)