Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Alžir očekuje ispriku Francuske

751views

Zvanični Alžir je oštro reagovao na izjavu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya u kojoj je kazao da “Turska treba da se suoči sa svojom historijom”.

Podsjećajući da su francuske trupe ubile milione Alžiraca u kolonijalnom periodu, rečeno je: “Francuska ne može Turskoj držati lekcije iz historije, nego bi prvo trebala biti svjesna vlastite slike.” Osim toga, Francusku se podsjeća da još uvijek nije uputila ispriku za zločine protiv čovječnosti koje je počinila u Alžiru.

Skrećući pažnju na činjenicu da 500 hiljada Armena živi u Francuskoj, ukazano je da je Sarkozyev glavni cilj dobiti armenske glasove.

Narod Alžira, prisjećajući se uz poštovanje i divljenje tolerancije koja je iskazana tokom vladavine Osmanlija, izrazio je svoje simpatije prema Turcima i Turskoj.

Francuska se smatra odgovornom za masakr nad 1.5 miliona Alžiraca u njihovoj borbi za nezavisnost u periodu između 1945. i 1963. godine.

(TRT)