Vijestiiiiii

Alžir: Objavljeni preliminarni rezultati lokalnih izbora

293views

Ministarstvo unutrašnjih poslova Alžira objavilo je preliminarne rezultate jučerašnjih lokalnih izbora, prema kojima je najviše glasova dobio trenutno vladajući Nacionalni front spasa (NLF), a druga po broju osvojenih glasova je, također partner u vlasti, Partija nacionalne demokratske zajednice, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prema saopćenju alžirskih zvaničnika, NLF je osvojio ukupno 491 mandat u općinama i 685 mandata u gradskim skupštinama, dok je Partija nacionalnog demokratskog društva osvojila 347 zastupničkih mjesta u općinskim i 487 u gradskim skupštinama.

Alžirski ministar unutrašnjih poslova Dahu Kabiliye je izjavio da je odziv birača bio veoma slab i da je na nivou općina glasalo ukupno 44,26 odsto, a na nivou gradova 42,92 odsto birača. On je dodao da se usporedbom izlaznosti na izbore sa izlaznošću na izborima 2007. godine jasno vidi da u zemlji postoji stabilnost.

S druge strane, partija Društveni mir i Partija razvoja i reformi, koje su najavljivale bojkot proteklih izbora, osvojile su ukupno deset mandata u općinama i 76 mandata u gradskim skupštinama.

(Anadolija)