Vijestiiiiii

Alžir: Narodna revolucija na čekanju

407views

U Alžiru je prošle sedmice ukinuto vanredno stanje koje je bilo uvedeno još prije 19 godina, objavljeno je  u Službenom glasniku Alžira. “Predsjednik Republike je danas izdao dekret kojim se ukida dekret iz 1992. godine o uvođenju vanrednog stanja u zemlji”, navodi se u Službenom glasniku. Zakon o vanrednom stanju omogućavao je predsjedniku države i njegovom režimu da radi od alžirskog naroda šta mu je volja. Alžir je jedna od arapskih zemlja u kojoj narod sa nestrpljenjem očekuje dan oslobođenja. Niko ne navodi razloge zašto još uvijek nije došlo do narodne revolucije u Alžiru. Poznato je da je alžirski narod ponosan i stamen narod. Međutim, 19 godina vanrednog stanja poharalo je cijelu zemlju a narodu utjeralo strah u kosti. Alžir raspolaže velikim rezervama nafte i gasa.

Prema statistici Organizacije zemalja izvoznika nafte (Opek), kojoj se Alžir pridružio 1969, postojeće rezerve sirove nafte dostižu 12,2 milijarde barela u 2007, a prirodnog gasa 4.504 milijardi kubnih metara, što iznosi 28,3 milijardi barela energetskog ekvivalenta nafte. Prema sadašnjem tempu proizvodnje, nalazišta nafte će trajati najmanje dvadeset pet godina, a nalazišta prirodnog gasa više od pedeset godina.

Alžir je posebno važna zemlja za Francusku. Sve su to razlozi koji možda daju odgovor na pitanje zašto još uvijek nema narodne revolucije i hoće li je uopće biti u Alžiru?

(SAFF)