Vijestiiiiii

Albanski predsjednik: Turska snažno lobira za priznavanje Kosova

424views

Albanski predsjednik Bamir Topi izjavio je da Turska snažno lobira kod drugih zemalja da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

“Imao sam priliku da pokrenem pitanje priznanja Kosova sa turskim predsjednikom Abdulahom Gulom koji me informisao da je razgovarao sa predsjednicom Brazila Dilmom Rusef o priznavanju Kosova”, izjavio je juče Topi takom posjete Turskoj.

U intervjuu istanbulskom dnevniku “Hurijet”, Topi je podsjetio da je Brazil medju 85 zemalja koje još nisu priznale Kosovo, od njegovog unilateralnog proglašenja nezavisnosti, 2008. godine.

Turska je uz Afganistan i SAD medju prvima priznala novu državu u Prištini i nastoji da joj u islamskom svijetu obezbijedi podršku, a u tom smislu je ranije bilo neuspjelih pokušaja da se usvoji posebna rezolucija u okviru Organizacije islamske konferencije.

“Perspektive su optimističke i mi očekujemo da više zemalja prizna kosovsku državu”, izjavio je Topi u intervjuu “Hurijetu”.

Odgovarajući na pitanje da li se vode formalni ili neformalni razgovori o ujedinjenju Albanije i Kosova, Topi je izjavio: “Albanija i Kosovo su dvije države koje imaju jednu inspiraciju da postanu članovi Evropske unije i u simboličnom smislu ujedinjenje dvije zemlje će se desiti u Briselu, kao što će se to desiti i sa drugim zemljama”.

(Tanjug)