Vijesti

Al-Sisi: Reakcije Palestinaca su opravdane

675views

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi upozorio je u srijedu da će premještanje američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem izazvati “izvjesnu nestabilnost” u regiji.

“Što se tiče premještanja američke ambasade, rekli smo da će se to pitanje negativno odraziti na arapsko i islamsko javno mnijenje te da vodi prema nekoj vrsti nezadovoljstva i izvjesnoj nestabilnosti, a odrazit će se i na palestinsko pitanje”, rekao je Al-Sisi u televizijskom obraćanju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Britanska agencija napominje da je egipatski predsjednik čvrst saveznik SAD-a i da je ovo bilo njegovo prvo javno reagiranje na premještanje ambasade.

“Pozivam Izraelce da razumiju da su reakcije Palestinaca povodom ovog pitanja opravdane i da se oni rukovode velikom brigom o životima Palestinaca”, zaključio je Al-Sisi.

Desetine poginulih u sukobima
Izraelske trupe su ubile desetine palestinskih prosvjednika na granici s Gazom u ponedjeljak, kada je otvaranje američke ambasade u Jerusalemu, po odluci administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, podignulo tenzije do tačke ključanja, nakon višesedmičnih antiizraelskih prosvjeda, podsjeća Reuters.

U sukobima u ponedjeljak poginulo je najmanje 60 Palestinaca, uključujući osmomjesečnu djevojčicu koja je umrla od suzavca koji je udahnula u logoru kod granice. Ozlijeđeno je više od 2.700 Palestinaca.

(Agencije)